Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Въглеродната неутралност до 2050 г. може и да не е достатъчна

Ако държавите изпълнят заявките за нулеви въглеродни емисии до 2050 г., температурата на Земята ще се повиши с 2,1 градуса през 2100 г., сочи анализ на САТ

Въглеродната неутралност до 2050 г. може и да не е достатъчна

Снимка: Bloomberg LP

Ако държавите спазят своите обещания за въглеродна неутралност до 2050 година, повишаването на температурата на Земята до 2100 година ще бъде в рамките на 2,1 градуса по Целзий, тоест над границата, записана в Парижкото споразумение, от 1,5 градуса по Целзий.

Това показва анализ на екологичната организация Climatе Action Tracкer.

Още по темата

Организацията оцени, че при запазване на статуквото днес до 2100 година температурата на Земята ще се повиши с 2,9 градуса по Целзий спрямо 3,6 градуса по Целзий в оценката през 2015 година.

Намалението се дължи основно на ограничаване на използването на въглища и по-големия дял на възобновяемите енергийни източници, както и заради забавяне на глобалната икономика, включително и заради пандемията от коронавирус.

Източник: Climate Action Tracker

Сега вниманието е насочено към начина, по който ще бъдат изпълнени заложените за 2030 година цели. Според оценката на организацията държавите не правят достатъчно, за да изпълнят обещанията, дадени през 2015 година.

В анализа на CAT е включена заявката на Китай да се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2060 година, както и обещанията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън. През ноември и Канада заяви своите планове за нулеви емисии въглероден диоксид до 2050 година.

Общо 127 държави по света, които отговарят за 63% от глобалните емисии, днес обсъждат или са одобрили планове за нулев въглероден отпечатък, посочват още от организацията.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Русия държи петрола си у дома в опит да се пребори с високите цени